Om racen

Racens karakteristika

Welsh Springeren er en livsglad, kærlig og aktiv spaniel. Umiddelbart er den mest iøjenfaldende forskel fra de øvrige spaniels, den dybrøde og hvide pels og de noget mindre ører. I størrelse er den lidt mindre end Engelsk Springer Spaniel og større end Cockeren. Welsheren har personlighed, er intelligent og meget nysgerrig. Den anser sig selv som en del af familien, uden at være dominerende.

Oprindelse

Spaniels er beskrevet allerede i 13-hundredtallet. Welsh Springer Spaniels har længe været kendt som en separat spanielvariant, og kan med sikkerhed dateres tilbage til det 18. århundrede, men blev først i 1902 officielt anerkendt som en separat spanielrace.

Jagthunde er opdrættet udfra jægernes behov i forskelligt jagtterræn og jagtformer langt tilbage i tiden. Welsh Springere blev opdrættet til jagt på fugle og andet småvildt i tæt vegetation og underskov. Under jagten skal den søge og rejse vildt. Oprindeligt var det for jagtfalke, men efter bøssen udbredelse er det hovedsageligt som stødende og apporterende jagthund. Hunden skal stoppe, så snart vildtet er sat i bevægelse, så jægeren kan komme til at skyde. Navnet Springer kommer af det engelske udtryk for at rejse vildt "to spring".

Racens udbredelse

Dansk Kennel Klub har som gennemsnit i de sidste ti år registreret 60-70 nye hvalpe om året og antallet er stigende. Der findes omkring 700 Welsh Springer Spaniels i Danmark. Tilsammenligning registreres der årligt over 250 af den mere kendte Engelske Springer. I Sverige og Holland registreres der 200-250 årligt og i England er antallet af nye welshhvalpe i 300-400.

Welsh Springeren som familiehund

Welshere er meget livsbekræftende. De er imødekommende og altid fulde af energi. Alle hilses velkommen, også fremmede. Dog vil de ofte gø, når der kommer fremmede, men rigtige vagthunde er de ikke. De fleste Welsh Springer Spaniels er primært familiehunde, men en del af dem får brugt deres alsidige jagtegenskaber i jagtsæsonen. Det er klart at jagthunde kræver motion og at et aktivt liv passer bedst til racen. Aktivitet, træning og gode traveture dagligt uden snor, er nødvendigt for at tilfredsstille dens fysiske udfoldelse. Den har det bedst sammen med familien, og når den er med i de daglige gøremål. Den er nem at have med sig, om man er på indkøb i byen, på weekend eller ferie. Ta’r man et nap på sofaen gør den det osse, hvis den for lov!. Naturligvis er hvalpe og unghunde meget livlige og kræver mere opmærksomhed end den voksne hund, i den periode må man ind i mellem være tolerant og tålmod.

Træning

 Hvalpe og unghunde har brug for træning og socialisering blandt fremmede hunde og mennesker for at blive harmoniske voksne hunde. Selv om man ikke ønsker at arbejde med sin welsh (jagt eller anden hundesport), er visse færdigheder nødvendige. Er man første gangshundeejer er det er en forudsætning at man går til hundetræning med sin Welsh Springer lige fra hvalpestadiet. En venlig, men konsekvent indlæring af grundlæggende lydighed skal der til, for at det mange årige samliv skal være optimalt og til glæde for både hund og ejer.

Energien skal kanaliseres ud, ikke nødvendigvis ved hjælp af et højt motionsniveau, men med fornuftig træning og mental stimulering i hverdagen. Det er en intelligent hund som har brug for opgaver og udfordringer.

Tilbud om træning i lydighed findes i de fleste byer og på alle niveauer; for hvalpe, unghunde, begyndere og øvede. Spor, schweiss og agility er også velegnede fritidsaktiviteter for Welsh Springere.

Welsh Springeren som jagthund

Mange jægere har opdaget Welsherens kvalitet, når det gælder jagt. Her er den en meget nyttig all-roundhund. Den søger effektivt og gerne i tæt vegetation. Den er utrættelig i sin søgen og holder energiniveauet hele dagen. Når det gælder apportering af nedlagt vildt fra både land og vand, er dette også en del af arbejdet på jagt.

Welsh Springeren er kendt for sin gode næse og kan derfor være uvillig til at afsøge områder, hvor dens næse fortæller den, at der ikke er noget vildt. Grundlæggende træning er nødvendig, hvis man vil have glæde af jagtegenskaberne. Welsheren har en tendens til at følge vildtfærd i linier og derfor er det hensigtsmæssigt at lære den dirigering og krydssøg. Med hensyn til apportering, så ligger det meget naturligt hos de fleste. Efter indlæringen, foretrækker de mere udfordrende apporteringsopgaver, let og ensformig træning keder dem. Velegnet træning med henblik på jagt, markprøver og apportering tilbydes af Spaniel Klubben og tildels Jagtforeninger.

Udstillinger

Der udstilles 15-20 welshere hver gang der er udstilling i Danmark. Der er mange muligheder for at udstille sin welsh enten på skue eller udstilling i Spaniel Klubben eller ved de store udstillinger i Dansk Kennel Klub. Det er ikke kun en skønhedskonkurrence, det er også en social begivenhed, hvor man møder andre welshejere og har mulighed for at se et udsnit af de welshere der findes i Danmark. Hvis man er på udkig efter en Welsh Springer er det et godt sted at danne sig et indtryk af racen, og der er som regel altid nogle opdrættere tilstede der gerne giver råd og vejledning.

Pelspleje

En velplejet Welsh har den karakteristiske udstråling, der gør at man falder for dem ved første øjekast. Pelsen skal soigneres og trimmes, alt efter ejerens behov, hvor meget pels den har og hvor den færdes. Nogle nøjes med børstning og soignering af ører, poter og negle. Andre foretrækker regelmæssig trimning, hvilket fremhæver den smukke kastanierøde og hvide pels og gør den lettere at holde i dagligdagen.

Sundhed

Langt de fleste Welsh Springer Spaniels er sunde og raske. De lever oftest til de er mellem 12 og 14 år, men i alle hunderacer findes arvelige lidelser og welsheren er ingen undtagelse. En mindre procentdel kan lide af HD, entropion, distichiasis, allergi og autoimmun hypothyreoidisme, som kan behandles. Til de mere alvorlige lidelser hører epilepsi, PNP og glaukom.

Alle seriøse opdrættere oplyser gerne sygdom, sundhed og sit eget opdræt i den forbindelse. Der findes ikke en central registrering af arvelige lidelser, men det er vigtigt at ejere af Welsh Springere informere opdrætteren, hvis der skulle opstå mistanke om alvorlig sygdom hos hunden.

Spaniel Klubben og Dansk Kennel Klub   

Spaniel Klubben henvender sig til alle spanielejere. Klubben er opdelt i regioner, disse tilbyder træning på alle niveauer – fra hvalpekurser til markprøvetræning. Der arrangeres prøver, udstillinger, skuer m.m. I flere år har en gruppe af Welshopdrættere og -ejere lavet et årligt Welshtræf med forskellige aktiviteter for hunde og deres familier. Spaniel Klubben har en hvalpeanvisning.  Dansk Kennel Klub (DKK) tilbyder ligeledes træning på alle niveauer, agility, ringtræning m.v. Klubben står for de store udstillinger i Danmark og udgiver et månedsblad for alle hundeejere. Klubben har opdrættervejviser samt hvalpelister.

Før anskaffelse af Welsh Springer Spaniel

DKK har lavet en  god film om køb af hund, som vi meget gerne vil anbefale. Den er fuldt af gode råd omkring anskaffelse af hund. Den kan ses på direkte på pc via dette link >>. Anskaffelse af en hund skal ikke være uovervejet - de lever længe. Normalt skal man vente på en Welshhvalp, det er sjældent, der er et kuld når det passer en bedst. Kontakt altid mere end en opdrætter. Dem der giver den information man har brug for, kan man så træffe aftale med om at se deres hunde. Det er et must at se voksne hunde, hvalpe falder de fleste for. Den hvalp man anskaffer sig bliver hurtigt stor, og kommer efter al sandsynlighed til at ligne og opføre sig som de voksne hunde i kennelen. Hundene skal være glade og tillidsfulde og opdrætteren skal vejlede fornuftigt, om end ikke helt objektivt, for det er svært når man er viet til racen. Læse mere "En Welsh Springer?">>

Charlotte og Thomas Schütt | 4620 Havdrup - Denmark | Tlf.: +45 20728211 | kennel@lloer.dk