Skal det være en Welsh?

Skal din hund være en Welsh Springer ??

Mange der har Welsh Springere har svært ved at forestille sig en anden race, men det er ikke det samme som, at Welsheren passer til alle. De kvaliteter og karakteristika, som sættes så højt, kan gøre dem mindre egnede i nogle hjem og familier. Så overvej nøje om der i dagligdagen er plads til en typisk Welsh der er livlig, kræver tid og opmærksomhed.

Den enkelte Welsh Springer har sin egen personlighed, derfor kan det være svært at generalisere, men karakteren i racestandarden beskrives bl.a. som "stærk, glad og aktiv". Den største del af Welsh Springerne er "out going", frisk og frejdig-typen, mens et fåtal kan være noget forsigtige og reserverede. Uanset temperamentet er den stærkt knyttet til familien og foretrækker at være med i alt hvad der foregår. Den er altid parat til at gå tur. Ude vil den springe, løbe, lege og bruge sin næse. I hjemmet ligger den afslappet hen, på et strategisk sted, så den ikke går glip af noget. Welsheren nyder at blive kælet og nusset ind i mellem, og ligger helst ved ens fødder eller endnu bedre i sofaen.

En Welsh er intelligent og lærenem, men sagt med det samme, det kræver tålmodighed. Det er nemlig ikke altid, at ejer og hund er enig om hvor og hvornår. I den tid de er hvalpe og unghunde - og det er de ret længe, kan de have svært ved at koncentrere sig, og de er temmelige utålmodige og nysgerrige. Det kræver opfindsomhed og tålmodighed fra ejeren. Hvad man hurtigt og let har lært sin Welsh indendøre eller i vante omgivelser, synes pludselig helt eller delvist glemt, når den på fremmed grund er ivrigt interesseret i alt hvad der foregår, måske lige undtagen træningen. Det er livsappetit og en del af dens udvikling, men af den grund skal man ikke vente med at træne. Pludselig opdager man at træningen er lykkes og man faktisk har lydig Welsh, der kun ind i mellem har selektiv hørelse. Har man en have skal denne hegnes ind. Som tidligere nævnt er alle WSS'ere nysgerrige, så meget at de ikke holder sig på en matrikel uden hegn. Der kan opstå katastrofale situationer, hvis en løs hund løber ud på en vej, så ingen hegn, ingen Welsh Springer. Den hara normalt ingen intensioner om at stikke af, den har bare stor trang til at hilse og snuse til alt og alle uanset hvor det er.

Racestandarden foreskriver Welsherens generelle udtryk bl.a. som "......, tydeligt bygget til udholdenhed og hårdt arbejde" Oprindeligt blev den avlet med henblik på brugsegenskaberne. I dag er der ikke mange (hvis nogen overhovedet), der udelukkende avler med henblik på jagtegenskaberne. Jagtegenskaberne er stadig intakte hos de fleste Welsh Springere, også selv om de ikke får mulighed for at udnytte disse. Dette betyder, at de ikke er egnede som by-hunde, der kun luftes i snor, selvom Welsherne har individuel karakter og nogle kan nøjes med et stilfærdigt liv, gælder det ikke flertallet. Det er aktive hunde, som skal af med store mængder energi, og har brug for en mening med livet og udfordringer i hverdagen. For som med en hver anden hund kan kedsomhed og understimulering føre til destruktiv adfærd.

En Welsh er den rigtige hund for den, der ikke er bleg for at tage gummistøvler på søndag morgen for at gå tur i regnvejr, eller for at gå til træning efter en hård arbejdsdag. Om ejeren foretrækker alm. træning, hundesport, motion, eller at gå på jagt, det er mindre væsentligt, bare der bliver afsat tid til hunden. Disse dejlige, kvikke og alsidige Welsh Springere fortjener engagerede ejere.

 

 

Charlotte og Thomas Schütt | 4620 Havdrup - Denmark | Tlf.: +45 20728211 | kennel@lloer.dk